vrijdag 9 mei 2014

Tips Israel


Israel is een land van uitersten.
Orthodoxe joden lopen naast schaars geklede meisjes, de mooiste gebouwen staan naast vervallen zooi, van strand en groen aan de ene kant tot dorre woestijn aan de andere.
Het is er zeker niet goedkoop,maar het eten is overal niet normaal lekker,de mensen zijn verbazingwekkend vriendelijk en er is meer dan genoeg te doen: Hou er rekening mee dat donderdag avond en vrij avond de drukste avonden zijn, want hun weekend is vrijdag en zaterdag!

Slapen in Tel Aviv:
-Slapen: genoeg boutique hotels in TLV. Wij hebben in het Berdechevsky geslapen, werd bij ons verbouwd en dus geen aanrader, was maar mn broer sliep er vorig jaar en die vond het top. http://www.hotelbtlv.com/
-Hotel Rotschild is een heerlijk mooi en rustig hotel. Kan je ook je ouders naartoe sturen.hele goeie service,aardige mensen. http://www.rothschild-hotel.co.il/
-Brown hotel TLV is echt een hip design hotel voor jongeren. Kleine kamers maar het ziet er allemaal super gaaf uit.Dakterras een mege pre. http://www.browntlv.com/
-Hotel Montefiore schijnt ook een heel lekker hotel te zijn. Zelfde type als Rotschild. http://www.hotelmontefiore.co.il/

Alle hotels aan het strand zijn of van die grote ketens of erg vervallen en zou ik dus niet doen.

Eten en drinken:
Restaurants in overvloed in TLV. De een nog lekkerder dan de ander!!

-Bar Louise, healthy lunch en shakes op Rotschild Boulevard.
-Benedict, heerlijk ontbijt of lunchen,ook op Rotschild
-Lala beach club voor lunch bij Gordon beach
-Lulu bar in Neve Tzedek. Heel lekkere franse bistro op Shabazi Street.
-Okinawa in Neve Tzedek. Lekkere sushi!
-Espesso bar op Rotschild. Heerlijke koffie en ontbijt.
-Mizlala vlakbij Brown hotel. Lekkerste eten OOIT! Van hele bekende Israelische chef! Moet je reserveren!
-Port said, leuk voor borrel en kleine hapjes. Echt voor jongeren. Mega hipster bediening. Vlakbij Allenby Road. Van dezelfde chef heb je ook restaurant Abraxas.zelf niet geweest maar schijnt heerlijk te zijn!
-In yaffo bij Puaa of Fleamarket eten (in zelfde straat), 
-Aan het einde van Rotschild zit Rotschild 12. Favoriete tentje van menigeen want zit altijd vol en ziet er te leuk uit!
-oh ja en mijn lekkerste koffie tentje zit aan het eind van Rotschild op de Ben Zion weg (los tentje op de weg). Heerlijke koffie en broodjes!To do:
-Dagje chillen op het strand bij Gordon Beach
-Ren kleren mee en langs de boulevard rennen!
-Naar het Moma! Echt de moeite waard!
-Hier heb je nu ook een fietsenplan, dus je kan overal fietsen huren. Super makkelijk en snel.
-Ga je met kinderen naar TLV, dan heb je overal speeltuintjes op het strand of in de parken.Bij elk restaurant zijn er kinderstoelen,kortom mega ingesteld op kids (die iedereen daar ook lijkt te hebben;-).
-Vlooienmarkt in yaffo schijnt heel leuk te zijn,maar was dicht bij ons ivm shabbat!
-Dizengof voor shoppen. Valt tegen vond ik, tenzij je gaat trouwen dan zit je goed!

Goed, in Tel Aviv alles gezien en hop autootje huren en in 1 uur ben je in Jerusalem en waan je je in een compleet andere wereld:

Slapen:
-Wij sliepen in het Arthur hotel. Was prima, centraal gelegen maar niet boeiend. Zelfde eigenaren hebben ook het nabij gelegen harmony hotel! http://www.atlas.co.il/arthur-jerusalem/
-Wat wel echt een cool hotel is (ook andere prijsklasse) is Mamilla hotel. Mega lekker restaurant en rooftop bar met uitzicht op de oude stad! Zeker drankje doen als je er niet slaapt! www.mamillahotel.com

Eten/drinken:
-Azuro bij Mahane Yehuda markt. Heerlijke local dishes. 
-Zoiezo moet je de markt gezien hebben en er een lekkere verse jus drinken.
-en dus de Mamilla rooftop bar.
-het leukste en lekkerste restaurant vonden wij Mahane Yehuda bij de markt. Superleuke sfeer,heerlijk eten.zou wel beneden gaan zitten. Wij zaten aan de bar de keuken in te kijken en dat was zeker geen slecht uitzicht want de koks mogen er wezen ;-) (10 Beit Ya'akov st)

To do:
-een must is het Yad Vashem. Kan je heel makkelijk met de tram naartoe.Is heel indrukwekkend.
-Free guided walking tour doen door de oude stad.
-Briefje in de klaagmuur doen.

In Jerusalem heb je geen fietsen, maar kan je alles heel makkelijk met de tram doen.
Als je nog soeveniers voor thuis wil scoren moet je dat hier doen.

Wij zijn hierna doorgereden naar Masada om deze heiige berg te beklimmen. Vroeg gaan! Goeie stevige klim (zou wel gympen aandoen). Boven op de berg is een hele stad gebouwd door de Romeinen. Is bijzonder om te zien!

Hier heb je vlakbij de dode zee, dus die moet je dan ook gelijk meepakken. Geen aanrader want wij vonden het te smerig voor woorden (het strand en de zee). Als je het goed wilt doen moet je je eerst insmeren met modder uit de zee en daarna de zee in gaan (niet onderwater met je hoofd!)

Vervolgens zijn wij doorgereden naar het Beresheet hotel in Mitzpe Ramon. Uitkijkend over de Negev krater.
Super mooi uitzicht en de lekkerste spa! http://www.isrotelexclusivecollection.com/beresheet/

Vanuit hier is het 2,5 uur terugrijden naar tlv.

Hierna heb je het gevoel dat je weken bent weggeweest omdat je zoveel verschillende dingen hebt gedaan en gezien. Wij gaan zeker terug naar dit mooie en bijzondere land.

2 opmerkingen: